Co to je?
Volně přeloženo znamená hot cross buns teplé křížové bochánky.
Jsou to sladké buchtičky původem z Británie, kde se pečou na Velký pátek. Symbolika Velikonoc je u bochánků celkem jasná. Na vrchu mají světlý křížek, který má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista a koření uvnitř jeho balzamování.
Nabízí se srovnání s naším mazancem, ale ten se liší, jak velikostí, tak množstvím použitých surovin (koření i více rozinek).
Jak se jedí?
Ideálně se jedí ještě teplé potřené troškou másla nebo marmelády. Pokud vám vychladnou nic se neděje, jednoduše je ohřejte v troubě nebo toustovači.
Ale abyste si nemysleli, žádná moderní pochoutka to není, hot cross buns se pekly už ve 12. století.
Recept na velikonoční hot cross buns
Budete potřebovat:
- 550g hladké mouky
- 300ml plnotučného mléka
- 50g másla
- kůra z půl pomeranče
- 1 lžička mleté skořice
- 7g sušeného droždí
- 1 vejce
- 90g cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkové esence
- 100g rozinek a sušeného ovoce dle libosti
- olej
Na křížky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 lžíce studené vody
- zdobící sáček
Na glazuru
- zlatý sirup
Postup:
- mléko a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru zahřejte na středním plamenu (pod bod varu)
- dejte z plotýnky stranou a přidejte máslo a vanilkovou esenci
- míchejte, dokud se máslo nerozpustí a odložte stranou
- mouku, cukr, droždí, semínka z vanilkového lusku a koření smíchejte. Poté přilijte vychladlé mléko, rozmíchaná vejce a míchejte zhruba 10 minut (těsto by mělo být elastické)
- velkou misku vymažte olejem a těsto (ideálně vytvarované do bochníku) do ní vložte
- přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout
- po vykynutí míchejte ještě 5 minut a postupně přisypávejte rozinky a sušené ovoce
- z těsta si vytvarujte 12 stejně velkých bochánků a naskládejte je na plech
- překryjte utěrkou a nechte opět 45 minut odpočívat na teplém místě
- z vody a mouky udělejte kašičku a těsně před pečením pomocí zdobícího sáčku, vytvořte na buchtičkách křížky
- pečte 15 minut ve vyhřáté troubě na 220 stupňů
- po upečené bochánky potřete zlatým sirupem a podávejte ještě teplé
Dobrou chuť!