Hot cross buns: Velikonoční pochoutka z Británie

Co to je?

Volně přeloženo znamená hot cross buns teplé křížové bochánky.

Jsou to sladké buchtičky původem z Británie, kde se pečou na Velký pátek. Symbolika Velikonoc je u bochánků celkem jasná. Na vrchu mají světlý křížek, který má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista a koření uvnitř jeho balzamování.

Nabízí se srovnání s naším mazancem, ale ten se liší, jak velikostí, tak množstvím použitých surovin (koření i více rozinek).

ořechy

Jak se jedí?

Ideálně se jedí ještě teplé potřené troškou másla nebo marmelády. Pokud vám vychladnou nic se neděje, jednoduše je ohřejte v troubě nebo toustovači.

Ale abyste si nemysleli, žádná moderní pochoutka to není, hot cross buns se pekly už ve 12. století.

Recept na velikonoční hot cross buns

Budete potřebovat:

  • 550g hladké mouky
  • 300ml plnotučného mléka
  • 50g másla
  • kůra z půl pomeranče
  • 1 lžička mleté skořice
  • 7g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 90g cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100g rozinek a sušeného ovoce dle libosti
  • olej

velikonoce

Na křížky

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 lžíce studené vody
  • zdobící sáček

Na glazuru

  • zlatý sirup

Postup:

  • mléko a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru zahřejte na středním plamenu (pod bod varu)
  • dejte z plotýnky stranou a přidejte máslo a vanilkovou esenci
  • míchejte, dokud se máslo nerozpustí a odložte stranou
  • mouku, cukr, droždí, semínka z vanilkového lusku a koření smíchejte. Poté přilijte vychladlé mléko, rozmíchaná vejce a míchejte zhruba 10 minut (těsto by mělo být elastické)
  • velkou misku vymažte olejem a těsto (ideálně vytvarované do bochníku) do ní vložte 
  • přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout
  • po vykynutí míchejte ještě 5 minut a postupně přisypávejte rozinky a sušené ovoce
  • z těsta si vytvarujte 12 stejně velkých bochánků a naskládejte je na plech
  • překryjte utěrkou a nechte opět 45 minut odpočívat na teplém místě
  • z vody a mouky udělejte kašičku a těsně před pečením pomocí zdobícího sáčku, vytvořte na buchtičkách křížky
  • pečte 15 minut ve vyhřáté troubě na 220 stupňů
  • po upečené bochánky potřete zlatým sirupem a podávejte ještě teplé

Dobrou chuť!